Monday, September 19, 2011

Akidah Cinta

biarkan lantai jiwamu terus basah dengan CintaNya

Bila ku sedari, Diri disayangi

Langkah kaki ini, Semakin berani

Bila terkeliru, Ku ucap namamu

Terasa diriku, Semakin dipandu

Engkau yang pertama, Tiada akhirnya

Aku dalam kegelapan, Engkaulah cahaya

Izinkanlah aku menumpang di sini

Di bawah naungan kasih dan sayangmu

Ku berserah diri

Sungguh. Kehadiran seorang insan yang dianggap memahami, mengambil berat dan menenangkan jiwa bisa menjadikan manusia terbang jauh ke sebuah dunia yang cukup indah. Dunia yang menjadikan hidup ini terasa tiada sesiapa, melainkan dua jiwa itu sahaja. Tiada apa-apa peraturan mahupun sempadan yang membataskan segala pergerakan dan perbuatan.

Segalanya indah.

Ramai orang terbang ke dunia itu. Berlarian di tamannya. Bergurau senda di tepian tasik. Membilang kata cinta dengan iringan merdu kicauan sang burung. Sesiapa jua, apabila tiba di sana, terasa bagaikan tidak mahu pulang dan mahu selamanya mengabdikan dirinya di sana.

Dan dunia itu, ramai orang menamakannya sebagai ‘cinta’.

TARGET UTAMA

Muslim yang Mukmin, nafasnya di atas muka dunia ini hanya dengan satu tujuan sahaja. Iaitu menyerahkan segenap jiwa dan raganya kepada Sang Pencipta. Memastikan setiap detik dari hayatnya diabdikan sebaik mungkin kepada Sang Penguasa bernama Allah.

Dalam hatinya terkandung perasaan cinta yang tebal sesama manusia, tetapi selepas dicurahkan sehabis mungkin kepada Allah ta’ala.

Ini kerana dia memahami, bahawa kasih sayang yang dipinjamkan kepadanya, harus diabadikan terlebih dahulu kepada Allah dan Rasul-Nya. Selepas itu, barulah sesama manusia. Firman Allah ta’ala :

Dan orang-orang beriman itu, sangat hebat cinta mereka kepada Allah.

Di dalam sebuah hadith Nabi s.a.w menyebut tentang tiga golongan yang berjaya mengecapi kemanisan iman, di mana dua daripadanya adalah :

1- Mereka-mereka yang menjadikan Allah dan Rasul sebagai pemilik CINTA yang paling tinggi melebihi sekalian makhluk yang lain.

2- Mereka-mereka yang sekiranya mencintai seseorang, dia hanya akan mencintai kerana Allah ta’ala.

Tiada siapa dapat menafikan bahawa perkataan ‘cinta’ itu berkait rapat dengan iman seseorang hamba kepada Allah dan RasulNya. Mencintai manusia yang lain melebihi daripada cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasul, samalah ertinya dengan menjadikan tanah jiwa kering kontang dari baja dan siraman keimanan.

PELBAGAI MADAH CINTA

Lirik yang saya tulis di atas mungkin hanya satu dari ribuan kata dan madah manusia dalam bercinta. Tidak hairan, sampai ke satu tahap manusia sanggup melakukan apa sahaja demi cintanya kepada manusia yang lain, tetapi dia tidak sanggup melakukan perkara tersebut demi cintanya kepada Allah.

Ucapan juga begitu.

Manusia malu untuk menyebut bait-bait cinta dalam doanya di sepertiga malam. Manusia malu untuk mengucapkan lafaz cinta, kasih dan sayang serta hamburan kerinduan kepada Nabi s.a.w. Namun untuk mengucapkannya kepada kekasih hati, ia suatu yang sungguh menyeronokkan. Bahkan pada sebahagian besar manusia, ucapan kepada pasangan itu dianggap lebih romantik dan membahagiakan.

Demikian juga dengan pengorbanan. Masa, tenaga dan wang ringgit.

Untuk kekasih hati, nyatakan apa sahaja pasti akan dipenuhi. Berhabis puluhan ringgit untuk makan tengahari bersama kekasih hati jauh lebih ringan berbanding memasukkan lima ringgit ke dalam tabung masjid.

Menjawab panggilan telefon dari kekasih hati dalam keadaan sibuk mahupun mengantuk jauh lebih ringan berbanding menyahut seruan Allah di kala sibuk dan mengantuk.

DISKRIMINASI CINTA

Situasi satu :

Seronok melayan internet dan menonton video di Youtube. Sedar tak sedar, waktu zohor hampir ke hujung. Setengah jam lagi masuk waktu asar. Astaghfirullah, aku belum solat. Lantas bergegas bangkit. Tiba-tiba buah hati menegur di chat facebook. Ok sekejap, layankan dulu, nanti boleh minta masa untuk solat. Kebetulan si dia sedang bersedih, ada masalah. Berjela-jela mengadu gundah. Apa terjadi? Waktu solat makin sempit, hendak ditinggalkan tak sampai hati. Akhirnya hati kekasih lebih utama dipilih berbanding seruan Allah yang semakin larut.

Situasi dua :

Ok selamat malam, esok saya kejut tahajud. Mesej dihantar, dan keduanya tersenyum simpul di dua lokasi berbeza. Menjelang sepertiga malam, mula berbalas missed call. Kemudian bangun, mengambil wudhuk dan solat dua rakaat. Lama kelamaan, terasa seronok. ‘Nikmat’ bertahajud sebelum ini amat berlainan dengan sekarang. Dahulu terasa ‘sepi’, sekarang rasa ‘berteman’. Akhirnya munajat bukan lagi kepada Tuhan, tetapi dipenuhi dengan kerinduan dan angan-angan sesama insan. ‘Kebahagiaan’ yang terbawa-bawa dalam sembahyang.

MENGIKAT JIWA DENGAN CINTA

Semua itu berlaku disebabkan lalainya manusia dari mengawasi hati mereka dalam bercinta. Mereka bermain-main di perigi buta yang tidak berpagar. Akhirnya terjatuh ke lembah yang dalam.

Prasyarat yang paling asas dalam bercinta tidak dipraktikkan, iaitu mengikat jiwa dengan CINTA Yang Esa sebelum bercinta.

Akibatnya sangat buruk. Manusia bisa menjadi ibarat layang-layang putus tali. Bertemu angin lembut, seronoklah ia. Bertemu ribut taufan, hancur leburlah ia.

Lalu lahirlah pelbagai ucapan yang selayaknya diutamakan kepada Yang Esa, tetapi disandarkan kepada manusia. Banyak sekali lirik kata dan madah pujangga manusia yang bersifat memuja sesama manusia. Mereka memuja cinta bagaikan tiada iman dalam jiwa.

Mereka meletakkan paksi bahawa dunia ini akan gelap, andainya tiada cinta dari si dia. Bahkan sebenarnya dunia ini memang akan gelap, andainya tiada CINTA dari DIA.

Mereka meletakkan nyawa mereka pada tangan si dia, walhal nyawa mereka kepunyaan Yang Esa.

Mereka menjadikan si dia sebagai pelindung dan pemberi ketenangan, sedangkan semua itu hanya layak disandarkan kepada DIA.

Kesemua ini memberi kesan kepada jiwa dan cara manusia berfikir. Mereka gagal melihat Allah dalam hidup mereka, sebaliknya di mata mereka hanya ada kelibat manusia yang lemah tiada kuasa. Kemabukan ini membawa kepada pelbagai musibah dan bala, atas nama ‘pengorbanan’ dan ‘kasih sayang’.

Namun, ketika layang-layang tadi dirobekkan oleh ribut kencang dan dipanah tajam oleh sang petir, jatuh terduduklah ia dan gelap gelitalah dunianya.

Di mana Allah ketika itu?

Tiada. Apabila putus cinta, dia meraung derita. Walhal dia telah sekian lama menderita kerana putus CINTA.

Bunuh diri.

Gila.

Sakit jiwa.

Semuanya adalah bahana bercinta tanpa akidah CINTA yang betul.

SYAHADAH

Ajaklah hatimu untuk bercinta, raikan fitrahmu demi sebuah cinta, namun jangan sesekali kau lupa, ajak dan didik hatimu untuk CINTANYA yang lebih utama. Raikan jiwamu yang sebenarnya tandus dan bisa mati tanpa CINTA dariNya.

Kembali menghayati syahadahmu saban waktu.

Pastikan Allah dan Rasul tetap utuh sebagai pemilik CINTA nombor satu, biar di mana sekalipun engkau berada, pasti dan pasti engkau akan selamat dalam sebuah Akidah Cinta.

Semoga Allah memberi hidayahNya.

Sekian.

sumber : www.myilham.com

p/s : jzkk kepada penulis.. tergetar hati ini tatkala membacanya. semoga kita beroleh cinta yang sebenar...insyaAllah.

0 comments: